Spania, eterna promisiune

Spania, eterna promisiune
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport vine în întâmpinarea turneului final al CE 2008 și vă aruncă direct în mijlocul "conflictului". www.prosport.ro vă face o scurtă prezentare a participantelor la cea mai importantă competiție continentală. Zilnic veți avea ocazia de a cunoaște informații despre fiecare dintre echipele prezente în Elveția și Austria.

Războiul a început. Este timpul pentru ca gladiatorii să intre în arenă!!!

Spania a reprezentat întotdeauna "favoritul de serviciu" al turneelor finale. Fie că a fost vorba de un campionat mondial sau european, spaniolii au fost mereu vazuți ca principali protagoniști, pariorii considerând că valoarea jucătorilor iberici ar recomanda prezența Spaniei cel puțin în semifinale.

Cu toate acestea spaniolii nu au rupt niciodată gura târgului, chiar dacă au beneficiat de aportul unor generații de fotbaliști extraordinari. Fie că a fost vorba de Di Stefano, Suarez, Gento, Zamora, Hierro, Luis Enrique sau Raul, niciunul din acești mari jucători nu a reușit sa meargă până la capăt. O singura data selectionata iberica a fost aureolată cu un titlu, la CE din 1964, gazduit ce e drept, chiar de catre tara lui Cervantes. În finala de pe Bernabeu, în fața a 90.000 de oameni, Spania lui Gento, Fuste sau Iribar a trecut cu 2-1 de URSS. Dar această performanță solitară a fost cu mult timp în urmă, iar publicul spaniol, mereu fierbinte, rasfățat de performanțele unor Real Madrid sau Barcelona, dorește supremația spaniolă și la nivel de națională.

Spania merge în Austria si Elvetia după încă un turneu ratat (CM 2006, eliminare în optimi) si cu un selecționer, Luis Aragones, extrem de contestat pentru decizia de a renunța la simbolul Raul. Dar și cu unul dintre cele mai valoroase loturi din istoria fotbalului spaniol, după aprecierile specialiștilor. Nu mai este Raul, a dispărut Morientes, dar găsim pe "El Nino" Torres, copilul – minune al lui Wenger, Cesc Fabregas, Sergio Ramos, cel mai bine cotat fundaș european sau Iker Casillas, probabil cel mai bun portar din lume. Iar lista poate continua.

Ramâne de văzut dacă Aragones va reuși să coaguleze toate valorile și orgolile din lot și va forma o echipă capabilă să transpună și la națională evoluțiile de la nivel de club.

Vezi aici o prezentare a echipei Croației

Lot:

Portari
Andrés Palop – Sevilla
Iker Casillas – Real Madrid
Pepe Reina – Liverpool

Fundași
Raúl Albiol – Valencia
Álvaro Arbeloa – Liverpool
Joan Capdevila – Villarreal
Juanito Gutiérrez – Betis Sevilla
Carlos Marchena – Valencia
Fernando Navarro – Mallorca
Carles Puyol – Barcelona
Sergio Ramos – Real Madrid

Mijlocași
Santi Cazorla – Villarreal
Xabi Alonso – Liverpool
Rubén De la Red – Getafe
Cesc Fábregas – Arsenal
Xavi Hernández – Barcelona
Andrés Iniesta – Barcelona
Marcos Senna – Villarreal
David Silva – Valencia

Atacanți
Sergio García – Zaragoza
Daniel Güiza – Mallorca
Fernando Torres – Liverpool
David Villa – Valencia

Selecționer
Luis Aragones



De ce nu l-a luat Aragones pe Raul la EURO?



Să nu-l iei pe Raul la Euro mi se pare de neimaginat. Spaniolii se plâng mereu că nu realizează mare lucru la turneele finale însă, dacă s-ar uita mai atenți în propria ogradă, ar vedea că, din nou, și-au făcut-o cu mâna lor.

Aragones mi se pare a fi omul nepotrivit la locul nepotrivit: un bătrânel de 70 de ani ce duce o povară mai mare decât cea pe care o poate purta. E adevărat că Primera a crescut pe baza „stranierilor”, însă, la fel de adevărat mi se pare a fi faptul că orice jucător spaniol, care se ridică deasupra tuturor în acest campionat, trebuie să fie … „marfă” de jucător. Raul demonstrează lucrul acesta de un deceniu.

Deși beneficiază de o grupă relativ ușoară, Spania, cred eu, nu are nicio șansă în sferturi contra oricărei echipe din „grupa morții”. Cu Raul în teren lucrurile ar fi stat puțin altfel. Poate nu radical, dar altfel. Mai bine pentru iberici.

Atacantul Realului va împlini 31 de ani pe 27 iunie. La o zi după cea de-a doua semifinală. Aragones și ai lui vor fi de mult în vacanță în timp ce Raul va desface o șampanie și se va gândi că un selecționer-pensionar i-a răpit șansa de a mai juca la un turneu final.



Daniel Marton

Uraganul Fernando Torres

Este greu să selectezi o vedetă dintr-un colectiv de staruri, dar Fernando Torres este, fără îndoială, cel mai în formă jucător spaniol. Atacantul crescut la Atletico Madrid a impresionat înca de la primele sale aparitii, dar a explodat cu adevarat în ultimul sezon dupa transferul la Liverpool.

Daca până atunci era privit ca un mare talent, dar extrem de inconstant, trecerea în Premier League a permis descatusarea lui Torres. Spaniolul s-a transformat într-o adevarata masina de goluri si a devenit repede favoritul fanilor. Cele 24 de goluri marcate în sezonul de debut în Anglia (mai multe decât van Nistelrooy, de exemplu) stau ca dovada a formei bune traversate de fostul capitan al lui Atletico. Si mai remarcabil este faptul ca toate golurile au fost marcate din actiune.

Daca Torres va fi la fel de prolific ca la echipa de club, atunci apararile adverse au un motiv serios sa se teama. "Uraganul" Torres le poate matura usor din cale

Sistem de joc: 4-1-2-3

Aragones joaca într-un sistem 4-1-2-3. În aparare lucrurile sunt clare, Sergio Ramos și Capdevila sunt titularii benzilor, pe centru Puyol și Marchena fiind favoriții lui Aragones.

Mijlocul este principala armă a spaniolilor, jucătorii din acest compartiment fiind extrem de valoroși. Aragones merge pe mâna unui mijlocaș retras, probabil Senna, deși nici Xabi Alonso nu e o variantă de lepădat. Cei doi mijlocași centrali, Xavi și Fabregas sunt un adevărat pericol pentru adversari. Foarte mobili, tehnici, excelenți coordonatori de joc, amândoi beneficiază de o libertate de mișcare mare, care le permite să apară des la finalizare. Nu de puține ori unul din ei se transformă în al doilea vârf, surprinzând apărarea adversă și reușind să înscrie. Sprijiniți de pe lateral de rapizii Iniesta și David Silva, crează astfel o presiune mare pentru fundașii adverrși.

Și pentru postul de vârf împins spaniolii au soluții foarte bune. Fernando Torres a făcut deja un sezon foarte bun pentru Liverpool și este greu de crezut că ar putea să fie lăsat pe bancă, dar și David Villa, starul Valenciei poate figura titular. Villa nu a avut un sezon strălucit la Valencia, dar este un vârf extrem de valoros, capabil să facă diferența într-o partidă

Marele absent: Raul

Lotul deplasat de către Luis Aragones în Austria și Elveția nu cuprinde multe nume grele. Au fost omiși veteranii Albelda, Guti ori Morientes. Nici Joaquin, vedeta Valenciei, jucător convocat constant la națională nu a intrat în planurile selecționerului. Sau tânărul Bojan, noua senzație a Barcelonei.

Dar cea mai mare absență o reprezintă, fără îndoială, căpitanul Realului și fostul lider al naționalei, Raul Gonzales.

Discutabilă decizia de neconvocare a lui Raul. Cu atât mai mult cu cât simbolul Realului și al Spaniei nu venea doar ca prezență nostalgică. Raul a avut un sezon excelent, presărat cu multe reușite și încununat cu un nou titlu de campion. Cu toate acestea Aragones a preferat convocarea lui Sergio Garcia, de la retrogradata Zaragoza.

Dacă Aragones, criticat îndelung pentru acest lucru, a avut dreptate rămâne de văzut. Cert este că Spania ar fi fost mai puternică dacă ar fi beneficiat de aportul lui Raul și a valorii sale incontestabile

Performanțe anterioare:

Momentul 1964, când au cucerit trofeul european, rămăne cel mai glorios pentru fotbalul spaniol la nivel de reprezentativă. În rest, palmaresul ibericilor este unul slab, presărat de multe neparticipări sau eliminări din primele tururi.

Singura dată când Spania a fost la înălțime a fost la Euro 1984, din Franța. Ajunși oarecum surprinzător la turneul final (Spania avea nevoie de o victorie la 11 goluri diferență în ultimul meci și a trecut de Malta cu 12-1) și creditați cu șanse puține, Spania s-a autodepășit și a atins finala, unde a pierdut însă, în fața Franței lui Platini.

Au mai fost două prezențe în sferturi, la CE Anglia 1996 și CE din Olanda și Belgia 2000.

Drumul spre Euro:

Spania a avut mari emoții pentru a atinge turneul final, după un început marcat de înfrângeri în fața Irlandei de Nord și Suediei. A urmat o cursă nebună de urmărire, cu Spania în luptă cu Danemarca și irlanda de Nord. Valoarea și-a spus până la urmă cuvântul, iar Spania a terminat în triumf campania, adjudecându-și în final grupa, în fața Suediei.

Spania – Liechtenstein (A) 4 – 0
Spania – Irlanda de Nord (D) 2 – 3
Spania – Suedia (D) 0 – 2
Spania – Danemarca (A) 2 – 1
Spania – Islanda (A) 1 – 0
Spania – Letonia (D) 2 – 0
Spania – Liechtenstein (D) 2 – 0
Spania – Islanda (D) 1 – 1
Spania – Letonia (A) 2 – 0
Spania – Danemarca (D) 3 – 1
Spania – Suedia (A) 3 – 0
Spania – Irlanda de Nord (A) 1 – 0

Grupa F
Spania 12 9 1 2 23 8 28
Suedia 12 8 2 2 23 9 26
Irlanda de Nord 12 6 2 4 17 14 20
Danemarca 12 6 2 4 21 11 20
Letonia 12 4 0 8 15 17 12
Islanda 12 2 2 8 10 27 8
Liechtenstein 12 2 1 9 9 32 7

Program competițional:

Marți 10 iunie 18:00
Spania – Rusia Innsbruck – Tivoli Neu

Sâmbătă 14 iunie 18:00
Suedia – Spain Innsbruck – Tivoli Neu

Miercuri 18 iunie 20:45
Grecia – Spania Salzburg – EM Stadion Wals-Siezenheim

Șanse la câștigarea Euro:

Valoarea jucătorilor deplasați la turneul final le permite fanilor spanioli să viseze la un nou trofeu european după 48 de ani. Torres, Cesc și compania trebuie să dovedească că nu sunt numai niște fotbaliști extraordinari, dar că și pot forma o echipă învingătoare. Luis Aragones a atras oprobriul unei țări întregi prin neconvocarea lui Raul. Și pentru el acest turneu final reprezintă o miză mare, probabil ultima din carieră. Rămâne de văzut în ce măsură spaniolii vor strânge rândurile și vor trece de condiția de eternă promisiune, care foarte rar se ridică la nivelul așteptărilor.

Pronostic: Spania are forța de a ajunge cel puțin în semifinale, grupa nu ar trebui să îi ridice mari probleme. Totuși va fi dificil pentru spanioli să se impună în fața unor adversari mai sudați precum Germania, Italia ori Portugalia

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Răsturnare de situație! L-a refuzat pe Gigi Nețoiu și nu mai merge la FC Voluntari
Răsturnare de situație! L-a refuzat pe Gigi Nețoiu și nu mai merge la FC Voluntari
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
OUT de la Oţelul Galaţi! Dorinel Munteanu a avertizat ce se va întâmpla şi a venit anunţul oficial
OUT de la Oţelul Galaţi! Dorinel Munteanu a avertizat ce se va întâmpla şi a venit anunţul oficial
Lovitură pentru Rotaru şi Mititelu! Ce se întâmplă din 2025 cu stadionul. FCU simte că e dată afară:
Lovitură pentru Rotaru şi Mititelu! Ce se întâmplă din 2025 cu stadionul. FCU simte că e dată afară: "Este destul…
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet: 'VĂ ROG să....'
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet: 'VĂ ROG să....'
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie:
Visul Andreei, olimpica ce locuieşte într-o singură cameră alături de întreaga familie: "Dacă tot ştiu engleza, să folosesc asta pentru…
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
Daniel Bîrligea, cucerit definitiv de iubita lui. Antonia este de o frumuseţe răvăşitoare
Daniel Bîrligea, cucerit definitiv de iubita lui. Antonia este de o frumuseţe răvăşitoare
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama…
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
UTA Arad-FC Botoşani, luni, în Superliga. Palmares egal în istoricul întâlnirilor
UTA Arad-FC Botoşani, luni, în Superliga. Palmares egal în istoricul întâlnirilor
DACIA DUSTER se încordează în OFF-ROAD. Cât de bine se descură SUV-ul pe zăpadă și noroi - VIDEO
DACIA DUSTER se încordează în OFF-ROAD. Cât de bine se descură SUV-ul pe zăpadă și noroi - VIDEO
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
×